Кили: Зошто во Македонија граѓаните молчат и се плашат?

Отворајќи го првиот ѕид за јавно изразување на ул. „Македонија“ во центарот на Скопје на 31. август, Кили поставил повеќе прашања од типот зошто власта сака да заплашува и зошто во земјава нема дебата, туку живее дискфалификацијата и етикетирањето.

– Зошто некои луѓе и режими имаат потреба да ги заплашуваат граѓаните, да им го одземат правото на сопствен став и мислење, да ја умртват дебатата, да го затворат јавниот простор, да ја заглушат слободата на изразување? Зошто во Македонија граѓаните молчат?

Зошто се плашат јасно, гласно и јавно да критикуваат и да кажат што мислат? Зошто наместо јавна дебата, во Македонија живее етикетирањето и дисквалификувањето? Зошто македонските граѓани не дишат со полни гради и не зборуваат слободно, прашал јавно познатиот актер.

Настанот е оригинална идеја спроведувана од две невладини организација, НВО Инфоцентар и Младински образовен форум – МОФ и е дел од кампањата „Слободен си, изрази се“.

Неколку дена подоцна Крил Поп Христов беше уапсен во домот на неговата мајка, под сомневање дека произведувал и пуштал во промет марихуана, по што веднаш му беше изречен 30-дневен притвор. По апсењето се огласи и неговиот брат Владимир, кој тврди дека полицијата не ја зборува вистината во целост.

Извор: mof.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.