Зошто луѓето се дебелеат?

Вечерата, гледањето телевизија и времетраењето на сонот се трите клучни фактори кои влијаат врз дебелеењето на децата и младите.
– Се трудиме да докажеме дека децата чии родители го ограничувале гледањето телевизија, воделе сметка за тоа колку спијат, но и за количеството изедена вечера, не се дебели, вели Двејн Тројд, професор од Универзитетот во Феникс.

Ова, велат истражувачите, може да се примени и на младите деца и на оние возрасни кои се склони кон вишок килограми.

– Обратете внимание на овие три работи и витката линија ќе биде вашата награда. Секако, физичката активност мора да биде присутна, и јас би ја вброил како 4-ти фактор, додава Двејн.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.