Зошто имаме секс навечер?

Ноќта е често резервирана за секс, а навиката на луѓето тоа да го прават во тој дел од денот има објаснување. Професорот Роберт Рафинети од Универзитетот во Јужна Каролина ги потврди причините за вечерниот секс.

Веројатно ќе помислите дека сето тоа е поради работните обврски и добро е што воопшто се има време за секс.

Рафинети бил инспириран од студијата објавена во 1982 година, што била објавена во магазинот „Човечка биографија“. Нејзините автори Џон Пламер, Роберт Адри и Наоми Морис, работејќи на 78 брачни парови, заклучиле дека луѓето најчесто имаат секс во работните денови.

Рафинети сакал да докаже зошто луѓето имаат секс навечер и дали на таква одлука влијае на биолошкиот, културниот или социјалниот фактор. Докажал дека тогаш е најсоодветно, бидејќи лежат во кревет еден покрај друг и прифатено како пологично, бидејќи сексот се случува во спална, навечер.

Овие два примера се културни и социјални фактори, а во биолошките, Рафинети не верува.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.