Зоран Ѓинѓиќ – цитати

Др. Зоран Ѓинѓиќ остави неизбришана трага во модерната историја на сропскиот народ, а и на луѓето од целиот регион. Она што го карактеризираше беше неговиот динамичен, животен и политички, флексибилен и способност на светот на наједноставен начин пренесе најдлабоките и најсуштествени пораки. Зоран во тоа беше најдобар од сите нас. Овде ви нудиме форма на цитати, пресек на Ѓинѓиќевата политичка, општествена и животна мисла.


-Ако денес не успееме, единствена причина сме ние самите.
– Ако некој мисли дека ќе ги запре донесувањата на законите со тоа што мене ќе ме тргне, тогаш страшно се’ лаже. Системот и понатаму ќе функционира и никој нема да добие амнсетија за злосторствата така што ќе тргне еден или два функционера на државата. – обид за атентат на него, Политика, 21. Фебруар 2003 и Глас јавности 24. Фебруар 2003 година.
-Ако ги сварите рибите во аквариумот, ќе добиете рибља чорба. Рибите од чорбата не може да ги вратите во аквариумот. Тоа е историја.
– Ако веќе однапред се сомневате во својот успех, неуспехот полесно ќе ви дојде оти мудро сте го предвиделе.
– Како нашите луѓе не би оделе по светот, потребно е светот да го донесеме кај нас.
– Ние сме весел народ, кој истовремено цени песимизам затоа што го смета отмен, и затоа што го ослободува од одговорност.
– Нема веќе спиење. Ќе спиете кога ќе одите во пензија. Време е за акција.
повеќе, ТУКА

Leave a Reply

Your email address will not be published.