Жестоки борби меѓу владините сили и бунтовниците во Алепо

Во Алепо вчера пристигнаа неколку колони тенкови на Вороужените сили на Сирија, кои се вклучија во операцијата на владините трупи за разбивање на бунтовничките упоришта во централните, северните и источните делови на градот.

Според воени извори, владините сили напредуваат во населбите Бустан ел Касар и Сахур, каде се стационирани припадници на екстремно исламистичкиот бунтовнички Фронт на победата (Џебхат ак Нусра).
Жестоки борби се водат и низ улиците на населбата Бустан ал Баша, како и околу една касарна и градскиот затвор во Алепо.
Истите извори тврдат дека владините сили одбиле противнапад на бунтовниците во населбата Селуејман ал Хаљаби, како и во курдската населба Ашрафија.
Сириските државни медими информираа дека владините сили разбиле бунтовничка група во централниот дел на Алепо, дека ги затвориле јужните и источните приоди на градот и дека им нанеле големи загуби во жива сила и техника на бунтовниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published.