Жените се поретко го земаат презимето на сопругот

Според резултатите, жените во дваесетите најмногу сакаат да си го задржат моминското презиме, а во триесетите 74% од жените би го прифатиле презимето на партнерот, додека во четириесетите тоа би го сториле 90%.

Истражувачите дошле до овој резултат преки анализа на имињата на профилите на жени во бракот и после стапувањето во брак, како и со спореба со презимето на нивниот партнер.

„Кај дамите кои сааат да го задржат своето презиме како причина за тоа се феменистичките причини“, вели авторката на студијата Рејчел Твајтес.

Сепак, културните норми и традиции за многу жени не се доведуваат во прашање, па земањето на машкото презиме не се смета за проблем.

Многу жени се двоумат дали да го сменат презимето поради работата, па така голем број од нив се одлучуваат да го користат моминското, иако службено го зеле презимето на партнерот.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.