ЦРМ: Законот за декриминализација на клевета и навреда со низа слабости

Од Центарот за развој на медиуми забележуваат дека постапките се одолговлекуваат, но и забрзувуваат кога како тужители се високи функционери од власта.

За претседателот на ЗНМ, Селмани, позитивен тренд е што откако се применува новиот закон, судиите почесто се повикуваат на праксата на Европскиот суд за човекови права.

Невладините организации што се занимаваат со медиумите забележуваат и на бирократските пречки во судовите. Поради неуредна достава на известувањата и поканите многу рочишта непотребно биле одложени.

ВИДЕО, ТУКА

Leave a Reply

Your email address will not be published.