Закана од 1400 астероиди за Земјата

Овие астероиди, кои го носат името ПОА (потенцијално опасни астероиди, или PHA – Potentially Hazardous Asteroids на аглиски) се релативно блиску до орбитата на нашата планета, меѓутоа кога НАСА вели релативно блиску, тоа значи дека тие се оддалечени 4,7 милиони милји од нашата планета.

Овие астероиди се доволно големи за да предизвикаат непроценлива штета ако удрат во Земјата или масивни цунами ако паднат во океанот.

Добрата вест е што тие удираат на приближно секои 10.000 години, а НАСА уверува дека ниту еден од овие астероиди не преставува сериозна опасност во следните стотина години.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.