Заборавено откритие за ракот на германскиот Нобеловец

Во 1931 година германскиот научник Отто Хеинрих Варбург примил Нобелова награда за пронаоѓање на основниот причинител на ракот. Др. Варбург открил дека ракот е резултат на анти – физиолошкиот начин на живот. Анит – физиолошкиот начин на прехрана (претежно храна која закиселува) и физичката неактивност на телото создава кисела средина на која и недостасува кислород. Таа киселост го истиснува кислородот, а недостатокот од кислород во клетките создава кисела средина.

Др. Варбург рекол дека недостатокот на кислород и киселоста се двете страни на истиот медал; ако некој има едно, има и друго. Ако имате преголема киселост, автоматски ќе ви недостасува кислород во организмот; ако ви недостасува кислород ќе имате и закиселен организам. Киселата средина е средина без кислород. 

„Ако на здравата клетка и одземете 35% од нејзиниот кислород, можете да се претвори во клетка на рак за само два дена” тврди Др. Варбург. „Сите нормални клетки имаат апсолутна потреба од кислород, но клетките кои се зафатени од тумор можат да живеат без него. Тоа е правило без исклучоци!” 

Ткивата зафатени од тумор се кисели ткива, додека оние здравите се алкални. Во своето дело “Метаболизмот на туморот”, Др. Варбург покажал дека сите канцерогени облици исполнуваат два усновни услови; крва киселост и хипоксија (недостаток на кислород).

Открил дека туморксите клетки се анаеробни (не вдишуваат кислород) и дека не можат да преживеат во присуство на висока концентрација на кислород.

Клетките зафатени со тумор можат да преживеат само со помош на глукоза и во средина без кислород. 

Поради тоа, карциномот не е ништо друго туку одбрамбен механизам, кој нашите клетки го користат за да преживеат во кисела средина. Здравите клетки живеат во алкална средина полна со кислород, оја овозможува нивно нормално функционирање. Туморските клетки живеат во кисела средина сиромашна со кислород.

Киселоста и алкалноста на организамот зависи од исхраната. Храната во зависност од нутритивниот профил создава услови за киселост или алкалност во телото. Поедноставно кажано, алкалноста на организмот зависи од тоа што јадеме. Киселата или алкалната состојба се мери со PH скала од 0 до 14, каде 7 е неутрална зона. Од 0 до 7 е кисело, а од 7 до 14 е алкално. Нашите клетки, за да би можеле успешно да функционираат, треба да имаат лесна алкална PH, малку над 7. Кај здрав поединец PH на крвта се наоѓа меѓу 7,40 и 7,45.

Крвта непрестано сама се регулира за да не западне во метаболички шок. Меѓутоа, некоја храна ја закиселува крвта и го загадува телото.

Храна која го закиселува телото:

– Рафиниран шеќер и сите негови деривати. Од сите најлоши се рафинираните јаглехидрати бидејќи немаат белковини, витамини, минерали ни масти. Неговото pH е 2,1 (многу кисело)

– Месо (сите видови)

– Производи од животинско потекло – млеко и сирење, јогурт исл.

– Рафинирана сол

– Рафинирано брашно и сите негови деривати како што се тестенините, торти, кекс итн.

– Леб

– Маргарин

– Кофеин

– Алкохол

– Цигари

– Сите индустриски преработени и конзервирани производи, кои содржат конзерванси, бои, ароми, стабилизатори и сл/

– Антибиотици и општо сите лекови

Храна која алкализира:

– Цел свеж зеленчук. Некој е кисел по вкус но во телото се менува и станува алкален.

– Овошје. На пример лимонот во телото има многу висок степен на алкалност

– Бадеми

– Интегрални житарици: единствената ваква е просото. Сите останати лесно закиселуваат, но идеалната исхрана мора да содржи и одреден процент на киселост. Сите житарици мора да се јадат готвени.

– Мед. Има особено висока алкалност

– Хлорофил. Зелените билки содржат хлорофил кој е многу алкален

– Вода. Важна е за производство на кислород. Секогаш бидете добро хидрирани, пијте вода во мали голтки во текот на целиот ден

– Вежбањето. Вежбите помагаат за одржување на алкалноста во организмот бидејќи даваат кислорот до целото тело

Хемотерапијата не ја лечи туку ја зголемува киселоста во организмот. Хемотерапијата го закиселува телото до таа мера што тоа мора да посегне по алкалните резерви на организмот, за да ја неутрализира киселоста жртвувајќи ги минералите (калциум, магнезиум, калиум) вградени во коските, забите, екстремитетите, ноктите и косата.

Од таа причина приметуваме промени кај лицата кои примаат хемотерапија, меѓу останатото и опаѓање на косата. Останатите лекови исто така ја влоѓуваат состојбата со киселоста во организмот, па треба да ги избегнувате колку е тоа можно. 

Како што е нагласено, невозможно е ракот да се појави кај лице кое здраво се храни, пие доволно чиста вода и вежба. За да правилно се храните, осигурајте си 60% алкална исхрана и избегнувајте производи кои се со поголема киселост, како што се газираните пијалаци, слатките, брзата храна. Не злоупотребувајте ја солта, користете ја што е можно помалку. Ао се болни, идеално е исхраната да ви биде 80% алкална. 

Ако сте заболени од карцином, советот е да го алкализирате телото што е можно повеќе. Тоа може да го постигнете со помош на исхраната, вежбите, избегнување на стрес и дополнително внесување на хлорофил.

Мислење на експертите

“Сите така наречени природни умриања не се ништо друго туку терминална точка на заситеност на телото со киселост” рекол Џорџ Крил од Кливленд, еден од најпризнатите хирурзи на светот.
“Не се важни безбројните имиња на болестите, туку фактот дека сите тие произлегуваат од ист причинител: премногу киселост во телото ” – Др. Теодор Бароди.
“Зголемената закиселеност во организмот е причина за сите дегенеративни болести. Ако дојде до пореметување на рамнотежата и организмот започне складирање на киселоста и токсините во поголема мера отколу што може да ги излачи, тогаш се појавуваат болести” – Др. Роберт Јанг.

 

doznajemo.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.