Во иднина забите ќе се прават од урина

Кинеската академија на науките направи структура која потсетува на заб од урината на глушец, и верува дека еден ден ќе може да направи заби за оние што останале без нив.

Примитивните структури што потсетуваат на заб се вистински цврсти ткива добиени од техничко „рециклирање“ на течностите што се лачат од човекот.

Научниците користеле нов систем за растење на ткивото за да ги натераат клетките да се развијат во некаков вид на заб, кој подоцна го пресадија на глушецот.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.