Власта не им се обраќа со зборови на новинарите, туку опоменува со испраќање сигнали

Апсењето на новинарот Кежаровски е страшно зашто е поради јавно публикуван текст и со ваквите акции се загрозува малиот преостанат простор на медиумски слободи и просторот на трагање по вистината кај нас.
Да верував дека власта нема влијание врз судството и дека судството е навистина непристрасно, не ќе го пишував овој текст. Изјавите што стигнуваат од судот за тоа дека сите се еднакви пред законот, па зошто и Кежаровски би бил исклучок, би ги дополнил со една скопска синтагма: сите се еднакви пред законот мање више. Судската власт ќе истакне дека Кежаровски е поеднаков од другите, па не само што нема да го пушти од притвор туку ќе направи сѐ за да го осуди на затворска казна.
Оваа власт не греши, не се извинува и нема милост, сеедно што се залепила како бршлен до верата и религијата во Македонија и, според тоа, новинарската фела и сите ние што сакаме да живееме во демократија и слободно општество треба да се подготвиме за да се почне поинаква војна со тоталитаризмот. Не се доволни свирчиња или свирежи пред судската зграда, туку ќе биде потребно да се појават црни насловни страници, да згаснат вестите, да запре ТВ-програмата, а граѓаните да излезат на улиците како црница и да се изборат за фер однос кон Кежаровски и кон самите себеси и своите животи.
Веќе неколкумина рекоа, а и јас сакам да предложам: да отвориме еден „ќелеш тефтер“, каде што ќе се запишуваат имињата, за да може еден ден, кога ќе се суди за грубите злоупотреби на овој систем, да не се пропуштат некои извршители, послушници, одработувачи, платеници, уривачи на демократските капацитети на нашава земја, судии, обвинители и други служби.
А и новинарите – монструми кои ги спинуваат спиновите, сеедно што Селмани тврди дека такви не постојат. Па да бидеме пак сите еднакви пред законите… 

Извор Нова Македонија

Leave a Reply

Your email address will not be published.