Тајни организации кои наводно владеат со светот

ОПУС ДЕИ

Оваа организација ја следи глас на моќна и тајна католичка организација која има бројни верки и политички врски. И понатаму одбиваат јавно да ги објават имињата на своите членови, кои наводно ги има околу 85.000 низ светот.

ORDO TEMPLI ORIENTIS – Редот на ориенталните темплари

Духовниот основач на овој ред е хемичарот Карл Келинер кој се интересирал за слободното здравство и источниот мистицизам. Нивната пракса се поврзува со окултното, а познати се по учењето за “магијата на мастурбацијата”.

ВИТЕЗИТЕ ТЕПМПЛАРИ

Оваа роганизација пораснала во една од најмоќните во средниот век, а ‘мисијата’ им била да ги штитат религиските убедувања. И понатаму постојат, а наводноо имаат и тајни ритуали и јаки врски со црковните угледни лица.

КЈУ КЛУКС КЛАН

Расистичка организација позната по екстремното насилство во кулминацијата на својата моќ. Броела околу четири милиони членови, но и денес е многу активна – во тајност.

БЕАТИ ПАОЛИ

Сектата настанала од племенитата идеа за одбрана на сиромапните во Сицилија, но денешни наводни наследници на оваа секта се мафијашките шефови.

МАЖЕСТИК 12

Американска организација која наводно ја основал претседателот Хари Труман за да ја открие мистеријата Росвел и присутноста на вонземјаните на Змејата.

МАСОНИ – СЛОБОДНИ ЗИДАРИ

Една од највлијателните друштва во светот брои околу 6 милиони членови, а низ историјата често се предмет на интерес. Имаат посебно ибреди, иницијации и разни пракси кои и денес не се јавни.

ДРУШТВОТО ТУЛЕ

Германско окултно друштво кое своите верувања ги црпи од нацистичките стојалишта. Тие се основачи на германската Работничка партија, чиј член станал и Адолф Хитлер.

ИЛУМИНАТИ

Основана кон крајот на 18 век во Германија, а претставена како организација на просветлени мислители. Обвинети се за предизвикување на Француската револуција, а теоретичарите на конспирации веруваат дека и понатаму постојат и ја контролираат светската економија, јавно мислење …

ДРУЖИНАТА БИЛДЕРБЕРГ

Се собираат на годишните состаноци на светските политички и финансиски елити, а со оглед на тоа дека темите на нивните состаноци се непознати, јавноста верува дека баш тие ја кројат судбината на светот. Иако по своја дефиниција не се тајно друштво, тие делуваат скриено – никогаш не издаваат јавни соопштенија, а нивните конферении се строго чувани.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.