Стоп за специјалната војна против граѓанското општество!

„Системскиот напад на граѓанското општество во целост, а особено на активистите за човекови права, новинарите, интелектуалците и уметниците е без преседан. Во последно време тие напади се заоструваат преку крајно вулгарните дисквалификации, лаги и манипулации кои имаат за цел да се дискредитира секој обид да се мисли и говори поинаку од власта. Човековите права, стабилноста и мирот во Република Македонија се во загрижувачки лоша состојба. Тоа е констатација на сите релевантни организации и институции во светот и кај нас. Овие наоди за состојбите во земјава се поткрепени и со меѓународните индекси за одредување на степенот на демократијата, владеењето на правото и човековите права, слободата на говорот и медиумите, како и индексот за мир и стабилност, во кои Република Македонија редовно бележи стрмоглав пад“ – велат организаторите.

Граѓанските организации во земјата со години алармираат на загрозувањето на демократијата и човековите права, но тие остануваат невидливи за јавноста поради масивната контрола на медиумите од страна на власта.

„Институциите се злоупотребени и целосно партизирани и работат исклучиво во интерес на партиите на власт. Границата меѓу институциите на државата и партиите на власт е избришана. Изборниот систем е целосно корумпиран и во спротивност со основните демократски принципи, правила и законитост.Политичкиот дијалог е мртов со години, а нашата земја се вброи меѓу малкуте европски држави во кои се констатира постоење на политички затвореници и каде стравот да се проговори пред отворената закана од прогон и други видови притисоци од власта е силно присутен насекаде. Полицијата е милитаризирана и излегува на улиците со оклопни возила на кои се монтирани митралези, во полна воена опрема и не се воздржува од употреба на сила и бруталност за да спречи или задуши мирни протести.Национализмот и верската нетрпеливост што ги промовираат двете партии на власт преку злоупотреба и контрола на институциите, помалите партии и медиумите предизвикува поделби, тензии и насилство меѓу етничките и верските заедници во земјата. Сето тоа го загрозува мирот, стабилноста и угледот на Република Македонија. Без дијалог и слобода нема мир! Во пресрет на неколку одбележувања на важни меѓународни датуми, како што се Меѓународниот ден на мирот, 21 септември, Меѓународниот ден на толеранцијата, 16 ноември и Меѓународниот ден на човековите права, 10 декември, уште еднаш, јасно, гласно и недвосмислено, бараме од власта да престане со своите политики и практики од кои, на крајот, секогаш жртви се сите граѓанки и граѓани на Република Македонија.Воедно, ја повикуваме власта да престане со специјалната војна против граѓанското општество и да им даде простор на слободната мисла и делување, како што е пропишано во Уставот и меѓународните документи на кои се обврзала Република Македонија. Ги повикуваме сите граѓанки и граѓани на Република Македонија да дадат поддршка на мирот, толеранцијата и почитувањето на човековите права и слободи со тоа што ќе ни се придружат во напорите за враќање на демократијата во земјата“ – велат организациите во заедничкото обраќање.
Организациите кои ги поддржуваат иницијативите за мир, ненасилство, толеранција и човекови права се Цивил – Центар за слобода, Хелсиншки комитет за човекови права, 8 Септември, Форум ЗФД, Младински образовен форум, Контрапункт, Метаморфозис, Фондација Отворено општество – Македонија, Центар за современа уметност – Скопје, ХЕРА, Прва Детска Амбасада Меѓаши, Субверзивен фронт, Национален младински совет, Излез, Центар за развој на медиуми, Акција Здруженска, Плоштад Слобода, Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“, Бори се женски, Реактор, Македонски центар за европско образование, НВО Инфо центар и Фронт за слобода на изразувањето.

Leave a Reply

Your email address will not be published.