Што се може вашето тело

– Вашиот нос може да запомни 50.000 различни мириси

– Луѓето исфрлуваат повеќе од 600.000 честички кожа секој час

– Возрасниот човек е составен од 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 атоми

– Бебињата имаат преку 60 коски повеќе од возрасните

– Во возрасното човеково тело има повеќе од 160.000 километри крвни садови

– Просечна личност произведува околу 25.000 квадрати плунка во својот живот, доволно да се наполнат два пливачи базени.

– Вашето тело има доволно железо во себе за да се произведе метален клинец долг 7,5cm

– Сите имаме многу ситни паразити кои живеат во нашите трепки

– Најјакиот мускул во човековото тело е Masseter-от мускулот на вилицата

– Потта сама по себе е без мирис. Бактеријата која живее на кожата и се меша со потта произведува непријатен мирис.

– Имањето на прекумерна количина влакна по телото е поврзано со повисока интелегенција

– Ушите и носот никоаш не престануваат да растат

– Слично на отисоците од прстот, секој исто така има и уникатен отпечаток на јазикот

– Кога е биден. човековиот мозок произведува доволно електрицитет за да работи една мала сијалица.

– Човековите коски грам за грам, се појаки од челикот. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.