Спас за домаќинките: јапонците измислија лонец кој сам ја меша храната

Мешањето на храната при готвење е најголемиот терет ако во кујна истовремено се припремаат повеќе различни оборци.

Со желба да ги направи работите подобри, јапонскиот изумител го сменил изгледот на садовите за говење. Нивните бочни страни ги направил брановидни. Со тоа течноста при загревање се движи хоризонтално под дејство на конвекциските сили, а со удирање во брановидните страни се создава вртложно движење. Тоа движење постојано је промешува храната во лонецот.

Во сад со брановидни страни јадењето поради постојаното движење се готви побрзо и поеднолично. Овој тип на сад решава и уште едне проблем: го спречување создавањето на пења со што не и овозможува на храната да истечи надвор од садот.

Изумителот на овој сад со брановидни страни е по професија стоматолог. За да неговиот изум доживее примена и да се појави на пазарот потребен е инвеститор кој ќе ги сноси трошоците за производство. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.