РТСрбија: „Скопје 2014“ историја или провокација?

На крајот на мај следната година, во центарот на главниот град на Македонија официјално треба да биде отворен “Скопје 2014”. Овој контроверзен проект од старт ја подели јавноста: Зајакнување на македонскиот идентитет или зајакнување на политичката волја на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, која всушност ја провоцираат Атина?

Поддржувачите на проектот велат дека тоа е отплата на историскиот долг од пред Втората светска војна, додека други веруваат дека тоа е фалсификување на историјата. Но, проектот ’Скопје 2014‘ драстично го менува изгледот на градот, не само во однос на периодот пред катастрофалниот земјотрес во 1963 година, туку и во постземјотресно Скопје, кое беше изградено од тогашната Социјалистичка Федеративна Република Југославија, а помогнаа 80 земји од целиот свет.

Повеќе на официјалниот сај на РТС.

Leave a Reply

Your email address will not be published.