Шлаканици од потпретседателот на ЕП: “Премиерот Груевски мора да се тргне како пречка на патот”

– Избувнувањето на насилство во Македонија праќа длабоко вознемирувачки слика. Премиерот Груевски мора се тргне како пречка на патот за намалување на етничките тензии кои повторно се разгореа, како и за нови избори кои ќе се одржат во соодветни демократски услови. Без брза акција, регионот е повторно на работ на граѓанска војна. Ова е ситуација до која, согласно Охридскиот рамковен договор, никогаш не треба смееше да се дојде.

– Федералната влада на СР Германија мора конечно да заеземе јасен став за поддршка на одржливо решение во Македонија. Министерот за надворешни работи Штајнмајер имаше друг приод кон Балканот веќе премногу долго. Нема иницијативи ни по другите прашања како уставните реформи во Босна и Херцеговина, сомнителната улога на Србија и со долгогодишната криза која тлее во Албанија. Ако Германија и Европа, премногу долго ја држат заглавена главата во песок, бранови на бегалци од Балканот во нашите градови и заедници само ќе стане поголем.

Извор НОВАТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published.