Сапунот изолација за вашите домови

Градежните истражувачи на Универзитетот се обидуваат да пронајдат евтини, природни алтернативи за изолацијата базирана на стиропор и полиетилен.

Тие велат дека големите табли од сапун направени од животински отпад или растителни масти може да бидат ефикасни за одржување на топлината во домовите.

Сегашните материјали за изолација од сурова нафта се скапи за производство.

Во истражувањата за сапун таблите експериментирале со разни материјали, а со додавањето на слама и меурчиња (истиот метод како за правење на Аеро и Виспа чоколдите) го намалиле најголемиот дел од готовиот производ.

Двајцата градежни истражувачи ја патентирале нивната идеа и се надеваат дека ќе биде преземена од градежната индустрија.
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.