Розевата боја не постои

Така ќе забележите црвена од едната страна по која следат портокалова, жолта, зелена, сина и индиго со виолетова на крај (секогаш по истиот редослед), секоја кореспондира со точно определена бранова должина од видливот дел на електромагнетниот спектар.

Црвената и виолетовата – двете бои кои се потребни за да се направи розевата – се на спротивна страна. Бидејќи двете бои природно не стапуваат во интеракција во ниедна бранова должина од спректарот, научниците тврдат дека розевата не е вистинска.

Таа е измама. Голема лага која сме ја измислиле во нашите глави. (Иако, технички тоа е вистината за сите бои).

Всушност, розевата боја треба да се нарекува “без зелена„ бидејќи е ефект на белата светлина, откако ќе се одземе зелената боја

Ова не е нов изум – само факт кој повеќето не го знаат. Видеото дава поопширно објаснување.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.