Расколничкиот поглавар Г. Стефан е примерен политички послушник

Расколничкиот поглавар Г. Стефан, велат, покажа големо јунаштво, бранејќи се себе си со квалификациите за канонската Црква во Р. Македонија, како за Црква составена од граѓани, коишто, според него, се: „платеници и криминалци“ (Телма, 12.10.2013)! Ние ќе се потрудиме да покажеме човештина и да го одбраниме Г. Стефан од нас, предочувајќи му дека ние не сме неговите непријатели, туку дека тој самиот си е најголемиот непријател на себе си!

Прво, расколничкиот поглавар Г. Стефан, со исказот дека: „припадноста кон православието не се покажува со создавање паралелна црква од платеници и криминалци“ (Канал 5, 12.10.2013), јасно покажа дека во себе нема радост, штом одбира клеветнички зборови при таков, за него свечен, молитвен чин на поставување темели за храм. Посочениот очигледен недостаток, покажува дека нештата за Г. Стефан не одат како што треба, особено ако се земе предвид дека радоста и Православието секогаш се проникнуваат! И, нека не мисли г. Стефан, дека за отсуството на радост од неговото лице му е виновен некој друг, освен неговата криза на идентитет заради одвоеноста од Соборната Црква; и, можеби, уште, растурањето на неговата личност, што си го приредува со дефокусирање на јавноста оти, навидум, преводот на Епископот бачки г. Иринеј на говорот на Патријархот вселенски г.г. Вартоломеј не бил точен, кога е кристално јасно дека е точен!

Второ, за криминалот со разните Изгреви и Говрлева нема да зборуваме, бидејќи расколничкиот поглавар Г. Стефан е „заштитен“ од државата, барем до моментот додека тие предмети мируваат заклучени во нечија фиока, правејќи го г. Стефан примерен политички послушник!

Останатиот дел од текстот може да го прочитате овде.

Leave a Reply

Your email address will not be published.