Расфрлани шприцови и ампули во центарот на Кавадарци

Шприцови, ампули и траги од крв осамнаа во зградата на “Метал Промет” на улицата “Илинденска” во строгиот центар на општина Кавадарци.  Конзументите на опојни средства и дроги повеќе не ги бираат локациите на консумација и стегајќи го дијаметарот на својот обрач, своите “ритуали” на празнење и самозадоволување започнаа да ги прават во непосредна близина на Локалната самоуправа на општина Кавадарци.

Оваа веќе подолг период честа појава ги разтрепери чувствата на граѓаните а нивните нерви се доведоа до самата граница на трпение. Во оваа зграда во која пред два дена се најдени овие “медицински реквизити” се стационирани голем број на приватни фирми и здруженија на граѓани. Меѓу нив има и школи за странски јазици кои ги посетува најмладата категорија кавадарчани, децата. Интересен е фактот што во оваа зграда се сместени и просториите на најголемата опозициска партија, општинската организација на СДСМ Кавадарци.

Бројот на ваквите немили глетки и настани веќе со години наназад е со драстичен процент на покачување и тоа на многу други “ударни” локации низ општина Кавадарци. Градскиот парк “Љупчо Шкартов”, кејот на реката “Луда Мара”, поранешната дискотека “Ла Луна” се само два-три примери од неколкуте интимни “катчиња” каде зависниците може да уживаат во консумирањето на опојните средства.

Пред еден месец, поточно на 20. септември 2015 година, министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и градоначалникот на општина Кавадарци, Александар Панов, го пуштија во работа дневниот центар за рехабилитација на зависниците од дрога. Инвестицијата чинеше 1.5 милиони денари (25.000 евра), директно од џебот на граѓаните.

spric2

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.