,,Повардарие” оди во стечај

Шок за лозарите, винарската визба ,,Повардарие,, од Неготино оди во стечај

Шок и неверување во Тиквешијата по информацијата дека во среда за ВВ ,,Повардарие,, од Неготино најверојатно ќе се објави дека оди во стечај, пренесува порталот Ако.мк. Тогаш е  закажано рочиште за отворање стечајна постапка за „Повардарие“, а по која треба да одлучува Основниот суд во Велес. Револтираните лозари велат дека нема да го дозволат тоа и дека ќе ја блокираат сите институции што е потребно.

[su_quote cite=”Љупчо Аризанов”]Имаме информација дека по барање на Царинската управа е закажано рочиште на кое треба да се отвори стечај за „Повардарие“. Тоа не е во ред, бидејќи визбата годинава откупи 31 милион килограми грозје и со долгот од минатата година им должи на лозарите над 5 милиони евра. Затоа се одлучивме во среда да го блокираме судот во Велес.[/su_quote]

Тој вели дека  со блокада на судот ќе се обидат за момент да го одложат стечајот на винаријата, затоа што неготинскиот поддрум на лозарите им должи околу 5 милиони евра за предадено грозје од годинашниот род. Аризанов потсети и дека сите откупувачи се  придржувале кон договореното за дел од грозјето да исплатат пари до Нова година.

[su_quote cite=”велат лозарите”]Ако Повардарие отиде под стечај, од неговата распродажба прво ќе бидат наплатени долговите спрема кредиторите, а тоа значи дека нема одговор кога ќе добиеме надомест ние лозарите.[/su_quote]

Инаку, пред два месеца меѓу лозарите проструи веста дека од страна на фирмата Дејон АС – Велимир увоз извоз ДОО Скопје,  била побарана стечајна постапка за неготинскиот подрум, но од ,,Повардарие,, тогаш смируваа дека се работи за фирма кон која винаријата имала мал заостанат долг кој за кратко бил подмирен и се повлекол предлогот за стечај.

Сега оваа најнова вест вистински ги разгневи производителите на грозје кои го предадоа својот род во неготинската винарија. Откако ја слушнаа веста ,веднаш почнаа да се организираат за протести, велат, нема да  дозволат да им пропаднат парите кои им ги должи оваа винарска визба.

Од оваа винарска визба неодамна за АКО.мк изјавија дека откупиле далеку повеќе од планираните количини на грозје за оваа година.

[su_quote cite=”рекоа тогаш од Повардарие”]Ние сме единствената винарија во државата која широко ги отвори вратите за откуп на повикот од Владата, додека останатите откупувачи игнорантски се однесоа кон тоа. Откупивме близу 30 милиони кг грозје наместо планираните 15, само за да се излезе во пресрет на барањата на Владата да не остане родот на нива и да им се помогне на лозарите[/su_quote]

На лозарите согласно препораките им исплати 20 проценти од долгот за годинешниот род на лозарите,но остануваат уште речиси 5 милиони евра и 1 милион од реколтата 2015. Дали тоа значи дека лозарите и по трет пат ќе го извлечат подебелиот крај откако им пропаднаа парите  на сличен начин  во винарските визби Џумајлија и Винеа и дали ВВ Повардарие ќе биде следниот конечен удар врз македонското лозаропроизводство?

Ова прашање логично се поставува, како и тоа  кој и зошто е одговорен за ваквите состојби во оваа земјоделска гранка од која егзистираат огромен број  семејства од овој регион и зошто секогаш се удира по грбот на земјоделецот.

Извор Ако.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published.