ОН загрижени поради притворањето на лидерите на Муслиманското братство

Пилај одби да коментира дали со нивното соборување од власт е извршен државен удар во Египет.
– Се надевам дека владеењето на правото и државен систем, што ги почитува човековите права на сите Египќани, мажи и жени, ќе може да биде набрзо воспоставен, наведува Пилај во соопштението.
Според Пилај Египет треба да ја искористи можноста да стане целосно функционална и напредна демократија.
Портпаролот на Високиот комесар на ОН за човекови права, Руперт Колвил за време на редовната конференција со новинарите во Женева изјави дека во целиот свет има голема дебата за тоа дали е извршен државен удар во Египет и за што точно станува збор.
– Ние не влегуваме во тоа, изјави Колвил.
Колвил нагласи дека треба да бидат изнесени извршените злосторства со кои ќе се оправда притворањето на лидерите на движењето Муслиманско братство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.