Oдгледана салата на вон-земска почва

Во месечевата “земја” зеленчукот не напредува толку добро. Но, научниците не можеле да си приготват салата од единствена градина – зеленчукот. Тие се покажале отровни, предизвикани од тешки метали.

Со ова се урнуваат надежите на истражувачите да обезбедат свежа салата на учесниците во мисијата Mars One, кои после десет години ќе полетаат на Црвената планета.

Mars One е холандски проект и неговата задача се состои во извршување на експедиција на Марс во 2023 година. Четворица доброволци ќе станат првите Марс доселеници, кои ќе го поминат остатокот од животот на Марс.

Освен дека уште не се решени големите прашања со кислород и вода, стои отворен и проблемот за произведувањето на храна како место за обезбедување на потребите на мисијата. Идејата е да се одгледуваат хидропони растенија.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.