„Тиквеш“ ги објави откупните цени на грозјето

– За килограм шардоне со 24 брикса цената е 17,6 денари. За коминтентите кои ќе добијат покани за берба на грозјето во гајби ќе се доплаќа по 2 денара за килограм. За мерло од 25 шеќерни единици цената е 15,4 денари. За совињон бланк со 23 брикса ќе се добива 16,5 денари, а 19 денари ќе се исплатуваат за 23 брикса траминец и темјаника – велат од винаријата.

Зависно од квалитетот и шеќерноста на грозјето, посочуваат оттаму, ќе се добива и поголема цена. Цените за сортите смедеревка, вранец и кратошија дополнително ќе бидат соопштени. 

Извор Плусинфо

Leave a Reply

Your email address will not be published.