Научниците создадоа невозможен материјал

Наречен апсалајт, овој висококорозен материјал постави нов рекорд кога станува збор за водата, судејќи според соопштенијата на научниците.
Тие очекуваат дека новиот материјал ќе има широк спектар на примена, од контрола на влагата во процесите кои се користат во фармацевтската и технолошката индустрија до впивањето на токсини по хемиски несреќи и истекување на нафта.
“Без оглед на тоа што веќе со децении се тврди во научната литература, откривме дека овој аморфен магнезиум карбонат може да биде направен со користење на прости процеси” тврди еден од авторите на студијата, Џон Гомез.
Апсалајт е за прв пат направен во 2011 година, но на научниците им било потребно време за дополнителна анализа и фино подесување за да бидат сигурни дека навистина создале “невозможен” материјал.
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.