Буревесник: МВР следи и прислушува ЕУ дипломати, со опрема набавена од средства од ЕУ фондови

Под тежината на доказите и силната аргументација на проф. Ременски, за сомнителни и незаконски набавки на опрема за прислушување за потребите на Факултетот за безбедност, обвинителството немаше друг избор освен да поведе истражна постапка, која од темел ја тресе владејчката Фамилија во РМ. Арно ама, тоа не е се. Има уште…

Нашето паралелно неколкумесечно истражување на слични или исти набавки на ваква опрема, спроведено заедно со колеги од ЕУ, покажува дека проф Фросина Ременски во своите истражувања на факултетот каде работи, само загребала по површината на овој МЕГА случај. Нашите сознанија се дека Владата на Груевски, со негов и потпис на Зоран Ставревски, во последните две и пол години има спроведено над 200 јавни набавки на прислушна опрема, на кои како нарачатели најчесто освен факултетот за безбедност од Скопје, се појавуваат и факултетот за безбедност на универзитетот „Климент Охридски„ во Битола, „Гоце Делчев„ Штип каде воопшто нема студии по криминалистика, па спорниот охридски универзитет за информатички технологии, па тука е и факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, како и МРТВ и други.

Најтрагично е што за овие набавки се искористени, поточно се злоупотребени на најбескрупулозен начин средства од фондови на ЕУ наменети за реформи и унапредување на македонското образование, а купувана е и подоцна злоупотребена високософистицирана опрема за прислушување и форензика, од која образовните институции и МРТВ кои се јавуваат како набавувачи воопшто немаат потреба, а подоцна се испоставува дека опремата која е набавена само кратко време била задржана на факултетите, а потоа МВР ја презема и понатаму и се губи секаква трага. Најголема перверзија е фактот дека оваа опрема Фамилијата на власт, освен за следење на опозицијата, на опозициони медиуми и непослушни новинари и интелектуалци, ја користи и за прислушување на странски дипломати, највеќе од ЕУ. Така испаѓа дека ЕУ финансира прислушување и следење на нивни дипломати во Македонија. Што е невиден скандал во овие 20 години самостојност на РМ. 

Повеќе може да прочитате овде…

Leave a Reply

Your email address will not be published.