Марш “Million Mask March” во Вашингтон на 5 октомври

Светското движење Анонимуси на овој начин сака да го обележи денот на Гај Фавкинс, озогласениот англичанец кој во 1605 година планирал да го разнесе Домот на лордовите или Британскиот Парламент со помош на буриња полни со барут сместени во подрумот на парламентот. Гај не успеал во своите намери, а припадниците на движењето Анонимус денеска носат маски во негово име.
Анонимус се надеваат дека на нивното движење ќе се појават милион маскирани активисти.
Собирот насловен под насловот “Million Mask March” е закажан за на 5 ноември во Вашингтон. На овој собир треба да се зборува за владините реформи, за фармацевската индустрија и употребата за генетски модификувана храна.
За сите оние кои не ќе можат да присуствуваат во Вашингтон ќе има и организирање собири и по други држави.
Организаторот на собирот во главниот град на САД, Џон Ферхаст, изјави дека не се работи само околу покажување на големината на Анонимуси, туку и станува збор за предупредување.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.