Академик Старделов: МАНУ да ја запре оваа фурија

Последната „тура“ од процесот на лустрација кој на јавна сцена го исфрли името на академикот и скулптор Томе Серафимовски, а најави и постапка за друг академик, повторно ја вжешти полемиката во македонската јавност.
МАНУ, која веднаш реагираше на лустрацијата на Славко Јаневски, овој пат не се огласи поради службено отсуство на нејзиниот претседател. Својот личен став за Дојче веле го соопшти академик Георги Старделов, поранешен претседател на МАНУ. Тој со жалење констатира дека „ова што се случува со гротескни искривоколчувања на т.н. процес на лустрација, води кон сознанието дека на македонскиот народ по којзнае кој пат му се повторува познатиот синдром на македонски расколи, кавги и меѓусебно ништење“.
 Акадмик Георги Старделов
„За жал тоа денес се одвива на институционално ниво. Фатално е за еден народ, кој е толку пати одречуван, оспоруван, обезименуван и понижуван, да ги доведува во прашање оние трајни столбови кои го воздигнаа на светско рамниште македонскиот јазик, култура и идентитет и со неподнослива леснотија да го урива угледот на оние бележити луѓе кои му дадоа духовна димензија на македонскиот народ. Јас сум длабоко уверен дека имињата на оние кои деновиве беа испоплукани и ставени на столбот на срамот и натаму ќе зрачат како факели на македонскиот историски пат, дека МАНУ ќе се спротивстави на оваа фурија за уништување на македонскиот креативен дух и дека нема да се согласи тие да се избришат или да заминат од нејзините редови“, вели Старделов.

Извор Дојче Веле

Leave a Reply

Your email address will not be published.