150 илјади македонки не одат на гинеколог

Лекарите советуваат – кај нив е двојно зголемен ризикот од женски болести и инфекции.

450 000 жени кои ја завршиле оваа обврска до крајот на годинава на домашна адреса ќе добијат покани да направат бесплатни пап тестови.

Минатата година 48 % од пациентките опфатени со првата група од 24 до 35 години направиле годишен пап тест.

Оваа година повикот важи за втората старосна група од 36 до 48 години но и оние кои не ја завршиле обврската од првата група.

Карциномот на матката предизвикан од ХПВ вирусот е се почесто присутен кај македонските пациенти. Од ХПВ инфекции годишно заболуваат 4-5000 пациенти.

Извор А1ОН

Leave a Reply

Your email address will not be published.