Кога би знаеле зошто лебот е бел – никогаш не би го јаделе

Тие велат дека станува збор за хемиски спој за избелување на брашното. Истовремено се знае дека овој адитив донесува ризик за појава на астма, па поради тоа е забранет во некои земји.

Азодикарбонамидот е прав кој може да биде со жолта, портокалова или црвена боја, а служи како адитив за храна. Познат е под бројот Е927.

Во земјите каде е забранет Е927 се употребуваат други средства за добивање бело печиво. Како на пример сумпордиоксид.

ЅО2 и неговите деривати се излачуваат во урината без видливи патолошки ефекти. Меѓутоа реакции на ЅО2 и дериватите се покажуваат чувствителни кај астматичарите, па неговата употреба во храната подлегнува на строги мерки за информирање на потрошувачите. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.