(Видео) Како се менуваа границите на Европа во последните 1000 години

Очите на целиот свет се вперени во кризата во Крим, Русија се “натпреварува” со САД и европските велесили. Спорот е концентриран околу тоа на која земја која територијата треба да и припадне, што изгледа доста шокантно во денешната модерна ера. Но, границите на Европа никогаш не биле совршени. Постојано се менувале. Во видеото може да видите како во период од 1000 години од европската историја на игра и хаос се менувале границите на најстариот континент.

Ова видео никогаш не било порелевантно. Сега кога очите на светот се насочени кон настаните во Украина и Крим, добро е да се има малку перспектива на постојаното менување на границите низ времето. Доста интересно! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.