Како кафето делува на вашиот мозок

Додека сте будни, една хемикалија наречена аденозин полека се акумулира во вашиот мозок и се спојува со рецепторите при што ја намалува работата на мозокот. Со други зборови, колку повеќе аденозин има, односно колку подолго сте будни, толку поуморно ќе се чувствувате. Од друга страна пак, за време на спиењето аденозинот се намалува и токму затоа кога ќе се разбудите се чувствувате свежо. Но, она што е навистина интересно е дека кафето има многу слична структура со аденозинот и откако ќе го конзумирате тоа го наоѓа својот пат до вашиот мозок каде што почнува да се натпреварува и се сврзува со аденозинот. Бидејќи кафето на некој начин го онеспособува аденозинот и го презема неговото место, вие престанувате да го чувствувате уморот. На почетокот ова можеби ви изгледа одлично, но по редовното конзумирање кафе, мозокот ќе почне да бара повеќе аденозин така што ќе создава нови рецептори и токму затоа ќе ви биде потребна поголема количина на кафе за да го постигнете првичниот ефект. Доколку сте немале време за својата дневна доза кафе или пак, сте решиле да престанете да го пиете, зголемениот број на рецептори за аденозинот ќе предизвикаат тој да се сврзува со нив во поголемо количество што ќе резултира со зголемен умор.

Ефектите на кафето не вклучуваат само борба со аденозинот, туку тоа влијае и врз вашиот адреналин. Со пиењето кафе вие го зголемувате адреналинот во вашето тело, па токму затоа се зголемува чукањето на вашето срце, се покачува крвниот притисок и се прошируваат дишните патишта. Кафето исто така го зголемува и создавањето на допаминот во вашиот мозок, па токму затоа вие по секоја голтка кафе се чувствувате многу посреќно. Токму поради овој ефект врз вашето тело, кафето создава зависност.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.