Името пречка за прием на Македонија и во НАТО алијансата

На синоќешната негова последна прес-конференција од позицијата прв човек на американската мисија при алијансата, во организација на тинк-тенкот „Карнеги Европа“ во Брисел.

Според Далдер – се уште останува одлуката донесена на самитот во Букурешт во 2008 година. А е повторена на ланскиот самит на алијансата во Чикаго, дека поканата за членство до Македонија ќе биде активирана откако ќе биде решено прашањето за името со заемно прифатливо решение.

Во НАТО се работи на принципот на консензус и ако за некое прашање нема напред тогаш нема конечна одлука.

Leave a Reply

Your email address will not be published.