Иларион и Агатангел во спрега против Жерновски

– Владиката Агатангел е потполно во право, затоа што владиката Агатангел дал заклетва дека ќе го чува и пази својот народ, ќе се моли за својот народ. Но, исто така ќе се грижи и за својата црква, но не само дека е православен епископ, знаеме дека тој е и по националност Македонец. Тој е должен да се грижи и за светата вера, но и за својата татковина Република Македонија. Тоа е должност на секој епископ да се грижи покрај за духовните работи и за националните, бидејќи знаеме дека низ вековите до денес мајката црква не зачувала и благодарение на мајката црква ние сме тоа што сме и владиката Агатангел пак ќе речам е во потполно во право, бидејќи тој беше во одбрана на својата црква , на својот народ и на својата татковина Република Македонија, рече владиката Иларион.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.