Холандската Амбасада одржа средба со граѓанската иницијатива “АЈДЕ!”

По тој повод, делегацијата се состана со претставници на Граѓанската платформа за политики “Ајде!”. Делегацијата го дели мислењето и длабоката загриженост на платформата за актуелната политичка ситуација во Македонија. Сериозни обвинувања постојат во врска со независноста на институциите, особено во областа на медиумите и на судството, како и почитување на правата на граѓаните.

Без слобода на изразување и слобода на медиуми, информирани, активни и ангажирано граѓанство, е невозможно. Делегацијата ги повтори повиците на ЕУ за самостојна и сериозна истрага за обвинувањата во согласност со меѓународните стандарди, и дека е во тек со загриженост во врска со влошување на политичкиот дијалог во земјата.

Делегацијата ја повтори својата поддршка за евро-атланската интеграција на Македонија и ги повикува институциите на Република Македонија да им служи на сите граѓани ефикасно и без пристрасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.