(ФОТО) ЏАЛАМАРИТЕ од Ресава и Бегниште

“Џаламари од с. Ресава и с. Бегниште”, обичај стар 500 години чии корени датираат од пред 20.000 години, ни објасни Кети Ванчева, етнолог, вработена во Музејот на град Кавадарци.

 

golomari2
Кети Ванчева патем ни објасни дека фотографиите се на Тоше Огњанов, Сашко Илов – Дете, Цветанка Темкова Илова, како и’ тоа дека оваа фотогалерија е за прв изложена во Музеј-галеријата, отворена на 13. јануари со околу стoтина посетители. Изложени се четириесет паноа со осумдесет фотографии.

golomari1

Распоредот на сликите во Музејот се поставени како што е и распоредот на самиот традиционален ритуал, како подготовки на маските, реквизитите… Погледајте.Created with flickr slideshow.

Leave a Reply

Your email address will not be published.