Гледањето телевизија го намалува бројот на сперматозоиди

Додека мажите кои вежбаат 15 часа неделно, имаат за 73 % повеќе спрематозоиди во споредба со оние кои важбаат помалку од 5 часа на ден, ова се наодите кои биле објавени во Британски журнал за спортска медицина.
– Знаеме дека мажите кои носат тесна долнa облека имаат намален број на сперматозоиди. Поради тоа не треба да преставува изненадување ако истиот ефект се појавува и кај луѓето кои добар дел од времето го поминуваат на софа, изјавил Ален Пејси еден од истражувачите.
Авторите на студијата потенцираат дека намалениот број на сперматозоиди не значи и намалена плодност, но зголемената физичка активност ја подобрува бројноста на сперматозоидите

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.