ФОТО: Аутопсија на вонземјанецот од срушениот брод во бивша Југославија

Со оглед на тогашните политички прилики, настанот брзо добил ознака како строго доверлив, а населението и сведоците биле информирани дека станува збор за воена вежба која била изведувана од тогашната Југословенска народна армија (ЈНА).
Но, Иван Крамер, кој пишувал за овој случај, уште пред 8 години тврдел дека станувало збор за “официјална верзија”, различна од она што навистина се случило.
– За телото, дел под земја и под купишта метал, речено е дека припаѓало на пилото. Рекоа дека е деформирано од пламенот и жештината. Темницата поради ноќта помогна оваа теза да помине како уверлива. Вонземското суштество веднаш било превезено во Белград, со воена амбуланта, и во главниот град на тогашна Југославија и е предадено на воената болница.
За неколку часа, некои од најважните научници во тогашната заедничка држава дошле и почнале да го испитуваат телото. Меѓу научниците кои ја воделе аутопсијата бил и началникот Андреј Зобол и двата патолози Никола Јулиќ и Зоран Фредерик, луѓе кои биле од најголема доверба во тогашната југословенска влада.
 

 

 

 

Во сите фотографии можат да се видат некои од најбитните моменти во текот на аутопсијата. Сликите “протекле” во 1999 година тајно, од роднина на еден од лекарите.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.