Двајца надбискупи во Словенија поднесиле оставка

Папата Фрањо ги прифати оставките од љубљанскиот и мариборскиот надбискуп, изјави надбискуп од Словенија по име Јулиус Јанус.
На нивните места се поставени привремени администратори.
Финансискиот скандал во мариборската црква датира уште од 2011 година, кога медиумите известувале дека епархијата претрпела финансиски средства од околу 800 милиони евра поради лоши инвестиции.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.