Дојде и тој ден, ќе се лустрираат и работниците

Новите измени во законот за работнички права се еден вид лустрација на работниците, односно со новиот рок со кој работодавачот по една година од направен прекршок ќе може да го избрка работникот од работа, претставува само заплашување и лустрирање на работниците, вели правникот и поранешен синдикалец Драге Јовановски.

Тој објаснува дека вакви законски решенија не постојат во европските директиви и дека со нив им се дава шанса на работодавачите да ги лустрираат работниците кога сакаат и да ги држат во страв.  Со последната измена државата им дава инструмент на работодавачите да можат да ги лустрираат работниците – анализира Радио Слободна Европа.

Извор и фото Либертас

Leave a Reply

Your email address will not be published.