Џорџ Сорос стана сопственик на Млекара Битола?!

Како што соопштува српскиот портал Интермагазин, фирмата Mid Europa Partners, чиј што неофицијален сопственик наводно е Сорос, ја купи Danube Foods Group под чија капа се српските компании Имлек, Млекарница Суботица, Бабми и Књаз Милош, односно млекарниците кои во составот на Имлек работат ширум Македонија, Црна Гора и Република Српска. Со тоа фондот Mid Europa ќе стане газда и на Млекара Битола, чиј газда досега беше српската млекара Имлек.

Андреј Бабаче, директор на Mid Europа, изјави дека Danube Foods Group претставува силна платформа со значаен регионален потенцијал за проширување, нагласувајќи дека истата ги поседува некои од најпрепознатливите брендови за конзумирање во регионот.

Финансиските податоци за трансакцијата се официјално не се обелоденати, но се очекува да бидат комплетирани во првата половина на 2015 година.

Mid Europa Partners е еден од водечките инвестициски фондови фокусиран на Централна Европа и Турција, со седиште во Лондон и претставништва во Будимпешта, Истанбул и Варшава. Во изминатите години, фондот ги презеде чешки Т-mobile и „Ceske Radiokommunikace“, словенски LUX Med, полски „Centrum medyczne LIM“ и DISA, односно унгарскиот удел во водечкиот дански провајдер за фиксна телефонија Invitel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.