БРУС ЛИ ПРОТИВ МАЛИ ГРУИЦА И НЕГОВИТЕ ПРАСЕНЦА

Брус Ли не само што добро тепал со карате, туку знаел да каже и умни работи во паузата меѓу две тепачки. „Онака како што размислуваш, таков ќе станеш.“ е една од тие мудрости. Значи ако постојано размислуваш на пари и моќ, многу е веројатно дека еден ден ќе станеш моќен парајлија, но исто така неизбежно ќе станеш и алчна свиња, зашто парите и моќта се дрога и го тераат човека да прави разни свињарии во нивно име. Не случајно за умните прадедовци на Брус Ли, старите Кинези, свињата била симбол на човековата опседнатост со парите и материјалните добра.

Сега отприлика знаете за кого гласате кога го давате својот глас на македонските транзициско-политички ѕвезди сиве овие години. Гласате за свињи благо речено. Тие политката не можат ни да ја разберат поинаку освен како алатка за лично богатење и злоупотреба на моќта која ја носат парите. Затоа и толку грофтаат и касаат кога некој ќе ја демаскира нивната корумпираност или вплетканост во разни бизнис-афери. Знаете зошто плаче прасето? Зашто мајка му е свиња! Затоа и нашиве прасиња од власта цвикаат кога некој ќе ги спомне десетиците станови и фирми кои самите ги изнакупиле и припишале на нивните мајки, божем да ја заметнат трагата дека они немаат врска со тој имот. Е така е, за да се родиш како прасе мора да е мајка ти свиња. Или мајка ти или некој друг од најблиските роднини. Свинштината во карактерот обично генетски се наследува исто како кривиот нос или долгиот пенис. Затоа денес нашата политичка сцена наликува на кочина во која прасињата на некогашните свињи, напорно се трудат да станат свињи како нивните татковци и мајки и добро им оди право да ви кажам. Во актуелниот политички свињарник околу нас главна улога имаат прасенцата на некогашните социјалистички политичари, директори на фирми, шефови на тајните служби, крупни ѕверки од полицијата и војската. Ете за нив гласате кога одите пред изборните кутии и после се прашувате зошто Македонија покрај тоа што нема море, нема ни име, а како тргнало, наскоро ќе нема ни народ.

Претседателските избори ене кај се ближат, а претседателските кандидати кај шефовите на партиите се лижат. Да се стане кандидат за претседател на Македонија, денес тоа не подразбира ни храброст ни мудрост, ни чесност, туку само лигав опортунизам кон шефот на партијата кој го кандидира. Го изнагледавме тоа особено последниве четири години откако Хорхе квакна на претседателската фотелја. Ако се навратиме пак на онаа мудра крилатица на Брус Ли, Хорхе не мора да се плаши дека ќе се претвори во она за што најмногу размислува, зашто Хорхе како претседател на Македонија не мисли ништо, не прашува ништо и не прави ништо, такашто ако се претвори во нешто, ќе се претвори во НИШТО. Зашто тој е најочевидниот доказ дека претседателот на Македонија е обичен постер од ефтина фолк-певаљка на ѕидот во собата за трофеи на шефот на преродбениците Мали Груица. Стандардите на неразмислување и неправење ништо кои ги постави Хорхе кога стана претседател се толку високи што ќе бидат вистински предизвик за новиот претседател за да ги достигне па дури и надмине. Затоа не се надевајте дека новиот претседател ќе биде нешто поразличен од овој. Ниту пак ќе биде различен оној што ќе дојде после него. Вашиот избор на претседателски кандидат драги мои читатели секогаш се сведува на избор помеѓу топло и ладно гомно кое ви го сервираат шефовите на големите партии. Тоа не го заборавајте кога ќе излезете дотерани, заплакнати и намирисани на гласачкото место.

Затоа ми е многу смешна онаа креатура од човек, преродбеничкиот Гебелс за пропаганда кога вели, неговата партијата најдемократски го избирала својот кандидат и дека не се сомнева дека ќе бил квалитетен. Квалитетен за што, бе прасенце? За дудлање? За цицање? За шмукање? За фафање? За упикување во најтемното место на Мали Груица? Па уште и едните и другите (преродбениците и розите) глумат лудило и не го откриваат името на својот кандидат, за стекнат наводно некоја предност и да ја загреат атмосферата!? Големи јајца од нилски коњ! Знаете колку сум потресен што уште не го знам името на вашите дудлачи, пардон, кандидати?

А слушам, Мали Груица толку се попалил што сакал покрај претседателските да има и предвремени парламентарни избори, зашто пресмета дека трансформацијата на неговите прасенца во бишки ќе биде потполна ако владее барем уште четири години, оти осум очигледно не биле доволно за да се постигне тој ефект. Не би било лошо за Мали Груица да ја читне оваа колумна и она што сега ќе му го кажам како најпријателски совет: Држи се брату до претседателските избори ако сакаш да победиш за последен пат, оти ако одиш и на предвремени парламентарни избори ќе го јадеш кочанот, зашто тогаш ќе излезат многу од оние што ти го собираат одамна и ќе гласаат против тебе од чист македонски инает, а не затоа што се со опозицијата. Ќе гласаат против тебе зашто им е доста од свињариите што ги направија твоите прасенца, секако со твоја дозвола. Вака, ако одиш само на претседателски избори многу од нас нема да излезат да гласаат зашто знаат дека изборот на претседател на државава има важност исто колку и изборот на бржданска убавица. Ме разбра?

Ако ме разбра, послушај ме и еден ден ќе се гордееш со мене. Кај и да ме сретнеш нозе ќе ми бакнуваш, а може и споменик ќе ми направиш некаде низ градов, ако остана празно место. Иако по мило би ми било ако ми подариш еден од тие вашите преродбенички станови од 140 квадрати на улица Димче Факинг Мирчев, ако се земе предвид дека со три деца сум поголем патриот од сите твои неженети функционерчиња и друга багра, кои во своите станови во таа зграда, носат разни скопски кол-герли за да им ја вадат маста, да шмркаат кока од нивните мазни вагини и таму да пикаат банкноти од петсто евра зашто им се може, зашто се без мозок и зашто ти им даде власт и моќ тоа да го прават, за еден ден, да станат свињи со педигре. Само што никој од вас изгледа уште не е свесен дека патот на секоја свиња секогаш завршува кај касапот. Ама баш секогаш. 

Извор КОТЛЕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.