100 000 пријавени за заминување на Марс, меѓу нив и Македонци

Меѓу кандидатите се Хрвати, Црногорци, Срби, Македонци и Словенци, додека од БиХ никој сеуште нема пријавени.

Приватниот проект „Mars One“ чие седиште се наоѓа во Холандија, предлага групата од 40 потенцијални астронаути да биде објавен за две години, со цел четворица од нив во 2022 година да заминат на пат во еден правец кон Црвената планета. Втората група од 4 лица ќе замине на Марс неколку години по првата. Никој од нив нема да се врати на Земјата.

Многу експерти се сомневаат во практичната и финансиска изводливост на мисијата, но тоа не ги спречува луѓето во примената, вклучувајќи и 30.000 Американци.

Според прелиминарните проценки, мисијата ќе чини шест милијарди долари. Организаторите на „Mars One“надевајќи се да се соберат средства преку спонзори и продажба на правата за емитување на проектот на колонизација на Марс преку медиумски компании, вклучувајќи и реално шоу.

ДВтората група од четири луѓе на Марс ќе тргне неколку години по првата. Никој од нив нема да се врати на Земјата.

Пред заминувањето астронаутите ќе поминат основна обука, вклучително и мастеринг на уметност на медицината како и опстанок.

Извор www.vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.